Szűcs Sándorra emlékeztek Karcagon

<![CDATA[Karcag – Az idő elteltével, az életforma változásával, a régi pusztai emberek elhalásával látnom kellett, hogy a hagyomány egyre inkább felejtődik, elsüllyed az emlékezetben. Úgy gondoltam, hogy azt, az anyagot, amelyet a néptől szereztem vissza is kellene adni. Elhatároztam, hogy feldolgozom a gyűjtött anyagot olvasmányosan. A pusztuló hagyomány megismerése nemcsak a tudománynak szükséges, hanem magának a népnek is. A közönség tudatában ott kell lennie a múltnak. Fontos, hogy a nép ne felejtse el a maga életét.
Az e gondolatokat egykor megfogalmazó Három Föld nagy tudósára, a Sárrét krónikására emlékeztek október 10-én.azon a konferencián, melyet Szűcs Sándor szépíró, néprajzkutató születésének 110. évfordulójára emlékezve szervezett Karcag Város Önkormányzata, a Szűcs Sándor Emlékbizottság, és a Győrffy István Nagykun Múzeum dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter fővédnökségével.
A Polgármesteri Hivatal dísztermében Dobos László polgármester köszönetet mondott a múzeum egykori igazgatójának életművéért, a Karcagért végzett áldozatos munkájáért. A magyar néprajz tudomány- Biharnagybajomban, 1903. október 23-án született- kiemelkedő személyiségének sokirányú munkásságát V. Szathmári Ibolya, Tóth Albert, Nagy Molnár Miklós, Szemkeő Endre, Őrsi Julianna,Vajda Mária, Őrsi Zsolt,Baloghné Horváth Terézia és Nemes -Lajsz Julianna előadásaiból ismerhette meg a népes hallgatóság. A konferencián átadták a Magyar Néprajzi Társaság Szűcs Sándor Tájkutató Díját, melyet az idén Nemes -Lajsz Juliannának, a Biharnagybajomi Szűcs Sándor ÁMK igazgatójának adományoztak. A nap zárásaként megnyitották a „Földközelben „című időszaki kiállítást a 110 éve született Szűcs Sándorra emlékezve a Győrffy István Nagykun Múzeumban.
HBN- Péter Imre]]>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *